• facebook
 • twitter
 • rss
Μπαλάκια του Πινγκ Πονγκ

Μπαλάκια του Πινγκ Πονγκ

No_Money_Down

 Ή πως να βγάλουμε άκρη γιατί καθυστερούν να μας πληρώσουν στα Voucher Τουρισμού

Εδώ και αρκετές μέρες έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από τότε που έληξαν οι 80 ώρες θεωρητικής κατάρτισης στα προγράμματα voucher τουρισμού. Για τους πιο πολλούς από εμάς έχει ήδη λήξει και η πρώτη φάση πρακτικής άσκησης 200 ωρών σε επιχειρήσεις και αρκετοί μετράμε πλέον αντίστροφα τις μέρες ώσπου να λήξει το πρόγραμμα.

Από την εμπειρία των προηγούμενων προγραμμάτων voucher και από αυτά που μας λένε στο ΚΕΚ το δίμηνο είναι περίπου ο χρόνος που περνά μέχρι να πληρωθούμε τα χρήματα της θεωρητικής κατάρτισης και αυτή είναι η στιγμή που δυστυχώς πολλοί από εμάς περιμένουμε πριν ξεκινήσουμε να παίρνουμε τηλέφωνα σε φορείς και υπουργεία προσπαθώντας να μάθουμε πότε θα πληρωθούμε. Οι απαντήσεις κλασικές: πάρτε από βδομάδα, κάντε λίγες μέρες υπομονή, το υπουργείο δεν έχει εγκρίνει τα κονδύλια, οι φορείς δεν έχουν στείλει τα έγγραφα, εμείς δεν ξέρουμε κάτι, πάρτε στο τάδε νούμερο κτλ. Και κάπου εκεί, από τηλεφώνημα σε τηλεφώνημα νιώθεις σαν μπαλάκι του Πινγκ Πονγκ.

Καταρχήν πριν ξεκινήσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι για να δούμε γιατί εντέλει καθυστερούν οι πληρωμές μας θα πρέπει να καταλάβουμε πως ένα μερίδιο ευθύνης είναι δικό μας. Είναι δικό μας γιατί μέσα στην ανεργία και την ανασφάλεια που παίζει γύρω μας έχουμε αποδεχτεί την λογική των voucher σαν κάτι δεδομένο το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει. Πιστεύουμε πως είναι δεδομένο και αποδεχόμαστε ότι οι πληρωμές μας θα αργήσουν στάνταρ δυο μήνες και μόνο όταν περάσει αυτό το όριο θα πάρουμε κάνα τηλέφωνο και θα προσπαθήσουμε να πρήξουμε όποιον μας το σηκώσει με την ελπίδα ότι κάπως έτσι θα πιέσουμε τη κατάσταση. Αναγκαζόμαστε να δανειστούμε ή να ψάξουμε κάποιο μαύρο μεροκάματο για να τα βγάλουμε πέρα μέχρι να πληρωθούμε αλλά δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να δούμε πως θα απαιτήσουμε σοβαρά να πληρωνόμαστε στην ώρα μας. Εντάξει μωρέ το πρόγραμμα τελειώνει τώρα και δεν θα τα χάσουμε τα χρήματα σκεφτόμαστε, και στη τελική κάποιους από εμάς τους βοηθά και λίγο η οικογένεια ή έχουμε στην άκρη κάποια χρήματα και θα τα βγάλουμε πέρα μέχρι να πληρωθούμε. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι πολλοί και πολλές από εμάς θα αναγκαστούμε και πάλι στο μέλλον να δουλέψουμε με προγράμματα voucher και τότε ίσως να μην έχουμε την βοήθεια της οικογένειας γιατί δεν θα είμαστε στην ηλικία των 18-29 που ήταν τα πρώτα προγράμματα αλλά μπορεί να είμαστε στα 29-65 (που προκηρύσσονται τώρα) και να πρέπει εμείς με τα χρήματα του voucher να συντηρούμε την οικογένεια μας.

Και κρατώντας αυτά στο μυαλό μας ας δούμε ποια είναι η διαδικασία πληρωμής μας και που έχει κολλήσει.

Με το που τελειώνει η κάθε φάση και εμείς δίνουμε το παρουσιολόγιο στο ΚΕΚ αυτό υποχρεούται σε ένα μήνα να το στείλει στην ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων) οπού και γίνεται έλεγχος. Η ΕΕΔΕ μετά δίνει το οκ στο ΙΝΣΕΤΕ (Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και εφόσον έχει πάρει τα κονδύλια από το υπουργείο εργασίας ξεκινούν οι πληρωμές. Αυτή είναι η τυπική διαδικασία στα Voucher τουρισμού από την οποία στο παρελθόν έχει φανεί πως στην καλύτερη περίπτωση πήραμε το επίδομα της θεωρίας ένα με δύο μήνες μετά το τέλος των μαθημάτων.

Στο φετινό όμως Voucher τουρισμού τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όσοι από εμάς πρόσεξαν τη πρόσκληση του προγράμματος θα είδαν στις πρώτες σειρές πως ''Επισημαίνεται ότι οι πράξεις, αναμένεται να ενταχθούν στο νέο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 2014-2020, μόλις αυτό εγκριθεί, και να συγχρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΚΤ και της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων.'' 1

Τι μας λένε με λίγα λόγια; Ότι ξεκινήσαμε το πρόγραμμα χωρίς να έχει εγκριθεί η ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και άρα δεν έχουν εγκριθεί ακόμα τα χρήματα της πληρωμής μας. Θα περίμενε κανείς ότι αυτό θα έχει διευθετηθεί μετά από τόσους μήνες αλλά όπως μάθαμε σε συνομιλία μας με την υπεύθυνη του προγράμματος στο υπουργείο ακόμα περιμένουν κάποια έγγραφα από το ΙΝΣΕΤΕ για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης. Για το πόσο θα διάρκεσει  η διαδικασία έγκρισης δεν είχε κάποιο σίγουρο χρονοδιάγραμμα να μας πει.

Έχοντας πλέον επίγνωση της κατάστασης και επειδή και κάπου παρακάτω στη πρόσκληση αναφέρει πως ''Οι πληρωμές των ωφελουμένων θα αναστέλλονται, καθ' όσον χρόνο δεν έχουν χορηγηθεί οι σχετικές πιστώσεις.''2 οι απαντήσεις του τύπου περιμένετε μέχρι τέλος του Φλεβάρη μόνο καθησυχαστικές δεν μπορεί να είναι.

Θα πρέπει να έρθουμε σε επικοινωνία με τον κόσμο που ήμασταν μαζί στο ΚΕΚ ή είμαστε μαζί στο χώρο εργασίας και να συζητήσουμε το πρόβλημα. Πεδία παρέμβασης και πίεσης υπάρχουν πολλά.

Το ΚΕΚ το οποίο χωρίς να προσφέρει και καμιά τρομερή υπηρεσία παίρνει 1060€ για κάθε έναν και μια από εμάς ενώ εμείς θα πάρουμε κάποτε κάτι λίγο παραπάνω από τα διπλά. Το οποίο έχει ένα ολόκληρο μήνα περιθώριο για να δώσει τα παρουσιολόγια μας στην ΕΕΔΕ λες και είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε λίγες μέρες, μέρες που μετράνε στο πόσο αργούμε να πληρωθούμε. Ακόμα και τώρα δεν ξέρουμε αν έχουν σταλεί τα παρουσιολόγια της θεωρητικής κατάρτισης στην ΕΕΔΕ και αν αυτά έχουν ελεγχθεί. Και σίγουρα μπορούμε να πιέσουμε να γίνει πιο άμεσα αυτό στις δύο φάσεις της πρακτικής και να πληρωθούμε πιο γρήγορα εφόσον το πρόγραμμα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Το ΙΝΣΕΤΕ που είναι μια ΜΚΟ η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 2013 (όλως τυχαίως την ίδια εποχή που ξεκίνησαν και τα πρώτα voucher), με πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ. Ο σύνδεσμος των αφεντικών του τουριστικού κλάδου δηλαδή, έφτιαξε μια ΜΚΟ η οποία διαχειρίζεται τα προγράμματα Voucher τουρισμού τα οποία δίνουν τσάμπα εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους. Στα τηλέφωνα μέχρι πριν μια εβδομάδα η υπεύθυνη μας έλεγε ότι έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες μέχρι να την φέρουμε σε αντιπαράθεση με αυτά που μας είπαν στο υπουργείο και να παραδεχτεί την καθυστέρηση εκ μέρους της. Ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα στείλει τα έγγραφα αυτά.

Το υπουργείο εργασίας που έδωσε το οκ να πάμε να δουλέψουμε τσάμπα στις επιχειρήσεις και ξεκίνησε το πρόγραμμα χωρίς ακόμα να το έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ ουσιαστικά δείχνοντάς μας πως δεν τους νοιάζει ιδιαίτερα για το πόσο θα περιμένουμε να πληρωθούμε αρκεί να πέσουν λίγο τα ποσοστά της ανεργίας και να φανεί ότι γίνονται κινήσεις για την καταπολέμηση της. Είναι σίγουρα στο χέρι μας να πιέσουμε ώστε η διαδικασία ένταξης στο ΕΣΠΑ να γίνει πιο γρήγορα.

Άμα αρκεστούμε στο να ακούμε τις ευγενικές φωνές που στα τηλέφωνα μας λένε να κάνουμε υπομονή και δεν πάμε έστω για αρχή όσο πιο πολλοί μπορούμε από εκεί για να πιέσουμε την κατάσταση μπορεί και στις αρχές του Μάρτη να μας λένε να κάνουμε υπομονή ως το τέλος του μήνα…

 

Απλήρωτοι εργαζόμενοι στα Voucher τουρισμού


 

1http://insete-training.gr/article.php?id=1

2http://insete-training.gr/uploads/editor/prosklisi_voucher_tourismou_INSETE.pdf

4 Comments

 1. JZ · 11/02/2016 Reply

  εχουμε καποιο νεο? σημερα (11/2) που τηλεφωνησα στην ΑΑΔ μου ειπαν οτι εχουν σταλει ολα τα εγγραφα απο το ΙΝΣΕΤΕ αλλα δεν εχουν λαβει ακομη αυτοι τα λεφτα. Παλι με "γλυκια" φωνη και "κατανοηση" με διαβεβαιωσε οτι ΚΑΠΟΤΕ θα πληρωθουμε, ειναι δικα μας λεφτα κλπ. Για το ΠΟΤΕ θα γινει αυτο δεν ειχε να μου πει τπτ.

 2. scar · 11/02/2016 Reply

  εγω ειχα μιλησει χτες με το ΙΝΣΕΤΕ, στις 10/2, και δεν τα χαν στειλει ακομα και στο υπουργειο δεν με συνεδεσαν με την υπευθυνη γιατι ηταν σε αδεια, ταχα μου. Θα ξαναπαρω αυριο

 3. JZ · 11/02/2016 Reply

  παντως εμενα στο ΙΝΣΕΤΕ μου ειπαν οτι περιμενουν τα λεφτα απο το υπουργειο μεχρι τα μεσα του μηνα για να ξεκινησουν πληρωμες. Σιγα μην γινει βεβαια, καλο μαρτιο μας βλεπω…

 4. MRS · 29/03/2016 Reply

  καλησπερα!! εγω δεν εχω παρει τηλεφωνο το INSETE ουτε το υπουργειο.. αλλα χθες 28/3 που ρωτησα το κεκ που εκανα την θεωρια, μου ειπαν οτι εχει εκταμιευθει η δοση απο το ΕΣΠΑ αλλα το INSETE δεν τα εχει λαβει ακομη και οταν τα λαβει θα περασουν αμεσα στις πληρωμες.! ελπιζω να ισχυει και να γινει συντομα.!

Leave a reply