• facebook
  • twitter
  • rss
Πιο “ωφελούμενος” πεθαίνεις

Πιο “ωφελούμενος” πεθαίνεις

Δήμοι-ΟΑΕΔ παίζουν με τις ζωές 5μηνων των 490 ευρω

 

Τη Δευτέρα 5/10/15 στο εργοτάξιο του Δήμου Μεγαρέων ο “κοινωφελώς” εργαζόμενος Γ.Σ, στην προσπάθειά του να επιβιβασθεί στο απορριμματοφόρο γλίστρησε, έχασε την ισορροπία του κι έπεσε από το ύψος του καθίσματος στο έδαφος, με το κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου την τρίτη ημέρα επιδεινώθηκε η κατάστασή του κι είχε επιληπτικές κρίσεις με συνέπεια να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ο συνάδελφος είχε τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο πόστο χωρίς σύμβαση οδοκαθαριστή και δούλευε παράτυπα τη νύχτα εκτός του καθορισμένου ωραρίου εργασίας του.

Στις 27/8 στο δήμο Ζωγράφου άλλος «ωφελούμενος» έκοψε το χέρι του ανεβαίνοντας σε απορριματοφόρο, ενώ η σύμβαση που είχε υπογράψει δε δικαιολογούσε άλλη εργασία, εκτός από καθάρισμα δρόμων με σκούπα. Παίρνει 17 μέρες άδειας που του ζητείται να τις εργαστεί μετά το πέρας του 5μήνου για να τις πληρωθεί. Ο συνάδελφος κάνει καταγγελία στο ΙΚΑ, το οποίο έρχεται για έλεγχο και ασχολείται… με τις αποδείξεις στο κυλικείο! Ο (“αριστερός”) Δήμος Ζωγράφου μετά την καταγγελία προμηθεύει τους εργαζόμενους με τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας για την εργασία τους, τοποθετεί τον συνάδελφο σε δουλειά γραφείου και συνεχίζει να απασχολεί παράνομα πεντάμηνους σε απορριματοφόρα.

Στις 29/7 στην Ηλιούπολη άλλος πεντάμηνος εργαζόμενος επειδή δεν είχε τα προβλεπόμενα παπούτσια πάτησε γυαλί και έκοψε το πόδι του. Τις ίδιες μέρες στη Λάρισα κάποιος άλλος συνάδελφος που είχε προσληφθεί ως Γενικών Καθηκόντων έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου και έσπασε την ωμοπλάτη, με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο χειρουργείο του Νοσοκομείου και να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο και τρία, είναι πάμπολλα και δε συμβαίνουν τυχαία. Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια από τα περιστατικά σε όλη την Ελλάδα που έχει τύχει να ακούσουμε και αφορούν εργατικά ατυχήματα που υπέστησαν οι λεγόμενοι “ωφελούμενοι”, οι “κοινοφελώς” εργαζόμενοι στους δήμους για πέντε μηνες έναντι 490 ευρώ το πολύ. Σε όλα υπάρχουν μερικά βασικά κοινά χαρακτηριστικά. Οι “ωφελούμενοι” έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ΥΕ Γενικών Καθηκόντων και τοποθετούνται να εργάζονται παράνομα στη βαριά, ανθυγιεινή και επικίνδυνη νυχτερινή απασχόληση των απορριμματοφόρων, η οποία προϋποθέτει ειδικότητα ΥΕ Καθαριότητας που αμείβεται με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Πρόκειται για μια εργασία που λόγω της φύσης της θα πρέπει να εκτελείται από έμπειρους εργαζόμενους που αμείβονται παραπάνω. Πρόκειται επίσης για μια εργασία που προϋποθέτει την ύπαρξη εκπαίδευσης και του προβλεπόμενου ούτως ή άλλως εξοπλισμού ασφαλείας.

Τι κάνουν όμως οι Δήμοι υπό τα στραβά μάτια του ΟΑΕΔ και της αριστεροδεξιάς μας κυβέρνησης; Χρησιμοποιούν τους μακροχρόνια ανέργους σε όποιο πόστο γουστάρουνε, καλύπτοντας τα πάγια και διαρκή κενά των δημοσίων υπηρεσιών και δεν τους καίγεται καρφί για την τήρηση των νομίμων και των δικαιωμάτων που προστατεύουν τη ζωή μας εν ώρα εργασίας. Πολλοί λίγοι είναι οι δήμοι που ζήτησαν εξ' αρχής εργαζόμενους στην καθαριότητα, οι περισσότεροι ζήτησαν γενικών καθηκόντων ως “παιδιά για όλες τις δουλειές”. Οι σύγχρονοι σκλάβοι που το ελληνικό κράτος και η ΕΕ αποκαλούν “ωφελούμενους” άλλωστε γι' αυτό προορίζονται: Να αντικαταστήσουν τους σταθερούς εργαζόμενους με δικαιώματα με ορισμένου χρόνου “απασχολούμενους” για ένα χαρτζιλίκι που δεν θα έχουν κανένα εργασιακό/ασφαλιστικό/συνδικαλιστικό δικαίωμα και θα παρακαλάνε για τέτοιες δουλειές λόγω του βούρκου της ανεργίας.

Εμείς λέμε ότι αυτή η συνθήκη που οδηγεί στο θάνατο και στον τραυματισμό εργαζομένων έπρεπε να έχει σταματήσει από χθες. Μετά από τους αγώνες που δώσαμε τα προηγούμενα 2 χρόνια άνεργοι/ες-εργαζόμενοι/ες μαζί με ταξικά σωματεία και συνελεύσεις γειτονιάς κατοχυρώθηκε η αναγνώριση της βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας και ασφάλισης για τους κοινωφελώς εργαζόμενους, που τώρα οι δήμοι προσπερνάν.

  • Κάθε κοινωφελής εργαζόμενος πρέπει να εργάζεται στην ειδικότητα του. Κανένας γενικών καθηκόντων δεν πρέπει να ανεβαίνει σε απορριματοφόρο.

  • Όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζονται τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας για τη δουλειά που εκτελούν.

  • Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος θα πρέπει να δίνεται η προβλεπόμενη από το εργατικό δίκαιο αποζημίωση.

  • Να σταματήσει η τιμωρία της αναπλήρωσης των αναρρωτικών αδειών, μετά το πέρας του 5μηνου.

  • Κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να έχει βιβλιάριο ασθενείας στο ΙΚΑ από την πρώτη μέρα δουλειάς και να δικαιούται πληρωμένη αναρρωτική άδεια μαζί με 2 μέρες κανονικής άδειας το μήνα.

Πρέπει επειγόντως να ξεκινήσουμε από αυτά τα “μικρά” νόμιμα που δικαιούμαστε και θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, αφού διασφαλίζουν ότι δεν θα σκοτωθούμε στη δουλειά για να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα πιο “μεγάλα”, κόντρα στους νόμους τους: στη διεκδίκηση μεγαλύτερων μισθών βάση των υπαρχουσών συλλογικών συμβάσεων, την αναγνώριση όλων των επιδομάτων, την χορήγηση μεγαλύτερου επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους/ες για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις. Στην κατάργηση εντέλει της “κοινωφελούς” εργασίας, των voucher και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας που στόχο έχουν να διαχωρίσουν και να υποτιμήσουν συνολικά τους εργαζόμενους.

 

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΩΝ “ΚΟΙΝΟΦΕΛΩΝ” ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣ- ΔΗΜΩΝ-ΟΑΕΔ

ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ


NΟ Ωφελούμενοι/ες

Leave a reply